Vejle

54-årig kvinde for retten: Tiltalt for at hvidvaske over seks millioner kroner

Ifølge tiltalen har den 54-årige vejlenser omvekslet mindst 6,7 millioner kroner til næstne 900.000 euro med det formål at skjule eller tilsløre pengenes ulovlige oprindelse. Foto: Rune Evensen/Ritzau Scanpix
Sagen finder i øjeblikket sted ved Retten i Kolding og har relationer til en narkosag i Midtjylland. Kvinden nægter sig skyldig.
Annonce

Vejle: En 54-årig vejlensisk kvinde har siden december sidste år siddet varetægtsfængslet i en sag, hvor hun er mistænkt for at have hvidvasket penge.

Ifølge det anklageskrift, som anklagemyndigheden har udformet i forbindelse med kvindens sag, er hun tiltalt for at have hvidvasket mindst 6.771.043 kroner i en periode fra 1. november 2017 til 11. december 2018.

Hvidvaskningen er, i henhold til samme anklageskrift, foregået over 26 omgange, hvor kvinden har modtaget penge i dansk valuta, "som direkte eller indirekte var udbyttet af en strafbar lovovertrædelse", hvorefter hun vekslede pengene til euro, som hun derefter udbetalte.

Omvekslingen er sket fra kvindens hjem i Bredballe.

Straffelovens paragraf 290a: Hvidvask

"For hvidvask straffes med bøde eller fængsel indtil 1 år og 6 måneder den, der konverterer eller overfører penge, som direkte eller indirekte er udbytte af en strafbar lovovertrædelse, for at skjule eller tilsløre den ulovlige oprindelse.

Straffen kan stige til fængsel i 8 år, når hvidvasken er af særligt grov beskaffenhed navnlig på grund af forbrydelsens erhvervsmæssige eller professionelle karakter eller som følge af den opnåede eller tilsigtede vinding, eller når et større antal forbrydelser er begået."

Endnu en sag i vente

Det er Midt- og Vestjyllands Politi, som oprindeligt har rejst tiltalen mod den vejlensiske kvinde.

Dette skyldes, at sagen relaterer sig til en større efterforskning af narkokriminalitet, som udspringer fra denne politikreds.

Her er det specialanklager Lise Hebsgaard, som skal føre sagen mod de mistænkte i den narkorelaterede del ved Retten i Viborg. Det sker fra midten af december og helt frem til marts.

Specialanklageren fortæller, at hovedsagen drejer sig om indsmugling af større mængder kokain. De tiltalte har dog ikke været ret meddelsomme indtil videre.

Det betyder også, at da retssagen mod den 54-årige kvinde fra Vejle blev indledt ved Retten i Kolding mandag, valgte domsmandsretten at nedlægge referatforbud i sagen. Referatforbuddet vil formentlig gælde, indtil de tiltalte i den relaterede narkosag har afgivet forklaring i retten.

Sagen mod kvinden, som nægter sig skyldig i at have hvidvasket de mange millioner kroner, strækker sig over seks retsdage, og der falder efter planen dom 31. oktober.

Hun er tiltalt for hvidvask af særlig grov beskaffenhed. Her går strafferammen op til otte års fængsel.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Efter kræftsygdom har ridefysioterapi hjulpet Mona: Men træningen er spildt, hvis man skal køre langt bagefter

Annonce
Leder For abonnenter

Når de få kan ødelægge det for de mange

De går og ærgrer sig i Brejning-området i denne tid. En storstilet plan, der såvel skulle skabe en kystsikring som skabe en god badestrand, alle kunne benytte, er faldet til jorden med et stort plask. Og det er ikke, fordi Vejle Kommunen har smækket en pengekasse i, men fordi nogle af de berørte lodsejere i Kellers Hus, der skulle afgive noget strandret, holdt på deres og sagde nej. Det er de i deres soleklare ret til at gøre. Men man kunne godt engang imellem ønske, at flere så ud over egen næsetip og bidrog til noget, der i den grad kunne blive til gavn for de mange. Afvisningen af strandplanen får nemlig vidtrækkende konsekvenser. Det betyder ikke blot, at en planlagt offentlig strand med diverse faciliteter og gode p-forhold ryger i vasken, men også, at en planlagt kystsikring ikke kan blive til noget, når helhedsplanen ikke kan gennemføres. Normalt vil en kommune ikke kystsikre, men man var klar til at gøre en undtagelse ved Brejning, fordi der var udsigt til at få en offentlig strand. Og der er småt med god strand fra Vejle og nærmest helt til Hvidbjerg/Høll. Kommunen har arbejdet hårdt med planen i flere år, og netop fordi der også var private parter i spil, har man holdt mange kaffemøder, og man håbede, at projektet var i hus. Men da beboerne i den omtalte bebyggelse til allersidst skulle stemme om projektet, endte det med en tommelfinger nedad. Det var en bet for kommunens tekniske forvaltning og en bet for borgerne i lokalområdet og resten af Vejle. En fin strand med god synenergi med havnen i Brejning ville have været et fint udflugtsmål for byens børnefamilier. Og så meget støjer børn på en strand altså ikke. Og når man samtidig i sidegevinst fik ryddet op i brokker, sten og beton og sikret kysten, så forstår man godt, at der hos kommunen og hos andre i lokalområdet er lidt bitterhed over, at de få ikke ville være med til at gøre noget for de mange. Man burde tage en ny snak med dem, der stemte nej og se, om der ikke med nogle justeringer kan skabes en positiv stemning for projektet.