Billund

Drama om 2020-budget: Dansk Folkeparti har forladt budgetforhandlingerne

Per Nyhus, gruppeformand for Dansk Folkeparti. Arkivfoto
Årets budgetaftale bliver uden Dansk Folkeparti. Partiet har forladt forhandlingerne før tid.
Annonce

Billund Kommune: Årets budgetaftale bliver uden Dansk Folkeparti.

Partiet har trukket sig fra forhandlingerne grundet utilfredshed med, hvad der er på vej i aftalen.

- Vi kan ikke se os selv i det, siger Per Nyhus (DF).

Tæl til 13

Dansk Folkeparti har været en fast del af budgetforliget og konstitueringen i byrådet i de seneste år. Derfor kommer skridtet om at forlade forhandlingerne meget overraskende.

- Der er nok nogle, som vil spørge: Var der ikke noget sammenhold, i forhold til hvem det var, som reddede røven på Venstre til kommunalvalget? Men det tæller ikke i den sammenhæng - det tæller kun, hvem der kan tælle til 13 (som er et flertal i byrådet, red.), siger Per Nyhus.

Han kritiserer desuden årets budgetproces for at være 'kaotisk'. I modsætning til tidligere år er der nemlig ikke kommet et færdig budgetforslag fra kommunens direktion. Det var for at give politikere mere ejerskab over, hvad der skal med i årets budget. Det har dog betydet, at politikerne først tirsdag formiddag fik et egentlig budgetforslag fra borgmesteren.

- Det var udgangspunkt for drøftelserne. Det er ikke noget problem, at det er borgmesterens forslag, men det kan ikke passe, at vi møder ind tirsdag formiddag og først ser det der. Det er for lidt tid. Normalvis har vi et budgetforslag allerede, når vi får budgetmappen (nogle uger før forhandlingerne, red.). Det gjorde hele tirsdagen kaotisk, siger Per Nyhus.

Godkendes i byrådet

Det er tidligere set, at partier har forladt forhandlingerne, men senere stemt for de andre partiers aftaler ved den efterfølgende godkendelse i byrådet. Det tvivler gruppeformanden dog på sker.

- Det kan selvfølgelig være, at der kommer så mange gode ting, at vi stemmer for det, men jeg har svært ved at se det, siger Per Nyhus og tilføjer:

- Nu må vi se, hvordan det bliver. Vi har set før, at når nogen er gået, bliver aftalen bedre, end da de var der. Det er også en måde at drille på.

De resterende partier mødes igen onsdag klokken 17 for at genoptage forhandlingerne. Redaktionen erfarer, at det især er debatten om tandplejen, som er den store forhandlingsknast.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Efter kræftsygdom har ridefysioterapi hjulpet Mona: Men træningen er spildt, hvis man skal køre langt bagefter

Annonce
Læserbrev

Igen i år lykkedes det!

Læserbrev: I Socialdemokratiet glæder vi os over, at der er indgået en bred budgetaftale med hele byrådet. Det er et godt budget, fordi det giver mere service til borgerne, primært indenfor børne-, skole- og ældreområdet. Også i år trak forhandlingerne ud. Forhandlinger består af kompromiser. Noget kan der skaffes flertal for andet ikke. Det er betingelserne for alle parter. Strukturen omkring tandsundhed skabte udfordringer. Beslutningen er, at der ikke ændres på den nuværende struktur. Da vi ikke ønsker at have sidstepladsen, hvad tandsundhed angår, tilføres området penge til mere forebyggende tandpleje - i 2020 bliver det med 600.000 kr. og fremefter med en million kr. årligt. I Socialdemokratiet gør vi politiske ambitioner til virkelighed. At bo i en kommune med Børnenes Hovedstad forpligter – vores intention om bedre normeringer i daginstitutioner er virkeliggjort med yderligere to millioner til området i de kommende år. Der bygges 28 nye vuggestuepladser i 2020 og 14 i 2021 i Billund for at sikre, at vi har pasningstilbud til de mindste børn i byen. Vi styrker det inkluderende arbejde i folkeskolerne, hvor der afsættes seks millioner over tre år med det formål at skabe fleksible undervisningsformer, der kan understøtte inklusionsarbejdet. Børn skal også kunne komme på toilettet i skoletiden – rengøringsniveauet på kommunens folkeskoler hæves, så de kan få gjort rent to gange dagligt på toiletterne. Hejnsvig kan se frem til at få en helt ny skole – der er afsat 65 millioner i budgettet og byggeriet forventes i gang i 22/23. Vi ser det som en fremtidssikring af byen, hvor der også lige er truffet beslutning om udstykning af parcelhusgrunde. Som følge af det stigende antal demente på alle kommunens plejecentre afsættes der næsten tre millioner kr. over tre år til at styrke medarbejdernes kompetencer indenfor området. Ligesom vi indfører en demografimodel på ældreområdet, så vi tager økonomisk højde for væksten af ældre, som har brug for hjælp. Unge med psykiske problemer får mulighed for et intensivt behandlingsforløb – vi ønsker ikke at unge skal gå rundt og have ondt i psyken. Besættelsessamlingen skal frem i lyset, og der er derfor afsat 750.000 kr. i 2020 til en særudstilling hvor samlingen kan indgå – den har været gemt væk alt for længe – her gælder ordsproget bedre sent end aldrig. Derudover afsættes der penge til et nyt og tidssvarende magasin, så vores lokale historiske genstande bliver opbevaret under bedre forhold. Endeligt er det vigtigt at nævne, at der er afsat otte millioner kr. årligt til cykelstier og fortove. Vi ønsker at forbinde kommunen med cykelstier – motion er sundt og vi har stor fokus på sundhedsfremmende tiltag i kommunen. Dette er bare nogle af de gode ting, der kommer til at ske fordelt ud over kommunen, det kan vi kun være tilfredse med. Vi vil gerne takke de andre partier for et godt samarbejde og et konstruktivt budgetforlig.