Annonce
Vejle

Dyrekølle og vildtragout på menuen: John laver gourmet-mad til de frivillige på lystbådehavnen

John Bech Jensen anretter forretten til de 22 Onsdagsklub-medlemmer, som er mødt frem for at give en hånd med. I dag består forretten af hjemmerøget dyrekølle med appelsinløg og selleri. Foto: Michael Svenningsen
Der var dyrekølle og vildtragout på menuen, da Vejlen-besætningen besøgte Onsdagholdet i Brejning Lystbådehavn
Annonce

Børkop: - At spise er det vigtigste i livet - og så skal vi også spise godt.

Ordene kommer fra pensioneret kok John Bech Jensen, der selvom han gik på pension for syv år siden, med jævne mellemrum trækker i kokketøjet og indtager køkken-regionen i sejlerstuen på Brejning Lystbådehavn.

Her laver han middag til de frivillige på Onsdagsholdet, der er en flok frivillige, som mødes 30 onsdage om året og udfører større og mindre vedligeholdelses- og bygge-opgaver på og omkring havnen, som tidligere på året var så venlig at lægge kajplads til Vejlen under dens togt i Vejle Fjord.

De frivillige modtager ingen løn for deres arbejde. I stedet forkæles de med en gratis kokke-middag et par gange i løbet af sæsonen.

Til de 22 frivillige, der er mødt op onsdag i uge 41 har John Bech Jensen lavet to retter fra øverste hylde.

- Til forret skal de have hjemmerøget dyrekølle med kolde appelsinløg og strimler af marineret selleri. Til hovedret er der vildtragout med perleløg og pastinakker samt asier og hvide kartofler, fortæller John Bech Jensen, der har fuldstændig frie hænder til at sammensætte menuen.

- Menuen bestemmes efter, hvad jeg nu kan finde. Onsdagsholdet har ingen indflydelse på det, men de får lige at vide, hvad der venter dem til middag, når de går ud til opgaverne om morgenen, fortæller John Bech Jensen.

Foto: Michael Svenningsen

John Bech Jensen har tidligere ejet og drevet Restaurant Børkop Vandmølle i 10 år, ligesom han har været køkkenchef på Munkebjerg Hotel og underviser desuden i kokkelever i teori, ligesom han sidder i uddannelsesudvalget på Hansenberg.

Han har uddannet stribevis af kokke - blandt andre Thomas Herman og Michael Munk fra MeMu - og har arbejdet som kok i blandt andet Tyskland, Holland, Frankrig og Sverige.

Nu er han pensionist, men griber altså stadig sit fags arbejdsredskaber og kokkererer for de frivillige i Onsdagsklubben.

- Det er ikke et fag, man bare lige slipper. Min involvering i Onsdagsklubben kommer af, at jeg selv har sejlet i 42 år og har min båd liggende her i havnen. Jeg kan ikke selv hjælpe ude på pladsen, fordi jeg har en stiv ankel, men så kan jeg lave mad til dem, der arbejder og det har jeg gjort i et par år efterhånden, fortæller John Bech Jensen.

Omkring middagstid myldrer de 22 frivillige ind i sejlerstuen.

Nogle lægger lige vejen forbi gryderne og suger duften ind, mens andre går direkte til det dækkede bord og fylder glassene op med rødvin.

Snakken går lystigt - om stort og småt, om dagens opgaver og om maden, John har lavet til dem.

Ifølge en opgørelse udfører Onsdagsholdet i løbet af en sæson arbejde til en værdi af 1,3 millioner kroner på og omkring Brejning Lystbådehavn og i dag har de frivillige blandt andet repareret et bord- og bænkesæt, gjort pladsen klar til vinteroptagning af både, renset et drænrør og malet havnens store grejskur.

Det giver appetit og John Bech Jensen fortæller, at de frivillige - alle mænd og de fleste pensionister - tager godt imod - og for sig af - retterne, han tryller frem i havnens køkken.

- Det er gode og rare mennesker at lave mad til, fordi de sætter pris på god mad og er interesserede, fortæller John Bech Jensen, der trækker paralleler til det sidste job, han havde, inden han gik på pension for syv år siden.

- Jeg var ansat i køkkenet på Krogårdens Børnehave i Smidstrup og den måde, børnene tog imod maden på, var helt fantastisk. De var nysgerrige og de så og smagte på maden med en nysgerrighed, som er så anderledes end voksnes måde at gå til mad på, fortæller John Bech Jensen.

Der er vildtragout i gryden til Onsdagsklubben. Foto: Michael Svenningsen
Snakken går lystigt omkring middagsbordet, hvor de 22 frivillige nyder et glas rødvin og John Bech Jensens middag. Foto: Michael Svenningsen.
Bøjet over tallerknerne gør John Bech Jensen forretterne klar til de frivillige. Foto: Michael Svenningsen
De frivillige har sat sig til rette og venter på maden. Foto: Michael Svenningsen
John Bech Jensen forkæler de frivillige på Onsdagsholdet i Brejning med en gourmet-middag. Foto: Michael Svenningsen
Onsdagshygge i sejlersturen på Brejning Lystbådehavn. Foto: Michael Svenningsen
Onsdagshygge i sejlersturen på Brejning Lystbådehavn. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Johns kæbe var blød som bølgepap efter strålebehandlinger: - Den ville smuldre væk uden tandbehandlinger

Annonce
Læserbrev

Byrådsmedlem: Derfor ønskede jeg, at Jytte Jensen-sagen skulle slutte her

Læserbrev: Vejle Byråd stemte i aftes (20. november, red.), om det ville anke byrettens afgørelse i sagen, hvor byretten har afgjort, at Vejle Kommune groft svigtede sin pligt til at varetage Jytte Jensens tarv tilbage i begyndelsen af 1980'erne. Byrådets flertal besluttede at anke sagen. Jeg var en del af mindretallet, og med dette indlæg ønsker jeg at fortælle om, hvorfor jeg stemte imod at anke sagen. Jeg synes, at byrettens afgørelse er helt klar: Der var tale om et groft svigt fra den daværende forvaltnings og politiske udvalgs side. Og jeg er sikker på, at landsretten vil komme til samme afgørelse, når den om formentlig et år eller mere er klar med sin afgørelse i sagen. Vejle Kommune er klart skyldig og må derfor stå til ansvar. Derfor ønskede jeg, at sagen skulle slutte her og give Jytte Jensen den retfærdighed og anerkendelse, som hun så ihærdigt søger og har ret til. Alle spekulationer om mulig erstatning, størrelsen heraf, hvor mange sager der herefter måtte blive rejst, om politikernes risiko for lovbrud og pålæg om bod og så videre måtte for mig komme i anden række. Jeg er oprigtigt ked af, at Jytte Jensen nu må se sagen starte forfra i landsretten.