Annonce
112

Kriminalforsorgen: Vi skal undgå ukontrollerbare scener

- Kriminalforsorgen har fortsat ingen intentioner om at fremstå strengere end politiet i forhold til opgaven med arrestanttransporter, siger institutionschef Ian Gunthel fra Kriminalforsorgen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Forsvarerne vidste på forhånd, at de ikke ville få meget tid sammen med deres klienter, siger transportbetjentenes chef i Kriminalforsorgen.
Annonce

Vejle/Viborg: Hvis Kriminalforsorgens transportbetjente fremstår strengere end politiet i forhold til at løse opgaven med at transportere arrestanter, skyldes det ikke et bevidst ønske fra Kriminalforsorgens side.

Det understreger institutionschef for transport og bevogtning i Kriminalforsorgen Ian Gunthel i et skriftligt svar til Vejle Amts Folkeblad.

- Det er Kriminalforsorgens opgave at sikre, at arrestanter og personale kommer sikkert til og fra eksempelvis retsmøder, forklarer han.

Ian Gunthel uddyber, at det blandt sker andet ved at forhindre overdragelse af ulovlige genstande fra tilhørere i retssalen ved fysisk kontakt med arrestanten; og ved at undgå ukontrollerbare scener, som kan skabe forvirring og øge risikoen for flugt.

- Personalet skal ligeledes sikre, at de foranstaltninger, arrestanten er pålagt, som for eksempel besøgs- og brevkontrol, overholdes i forbindelse med retsmødet. Vi bestræber os på at løse denne opgave på bedste vis i godt samarbejde med politiet, anklagemyndigheden, domstolene og forsvarerne.

Af hensyn til sikkerheden

Institutionschef Ian Gunthel ønsker ikke at gå ind i detaljer om den konkrete sag fra Vestre Landsret i Viborg i onsdags, hvor forsvarerne til brødreparret Alexander og Jacob Gawad var meget utilfredse med transportbetjentenes opførsel.

- Jeg kan oplyse, at det var sikkerhedsmæssige årsager, som var baggrunden for, at der ikke var mulighed for en længere samtale med forsvareren, og forsvareren var på forhånd gjort bekendt med, at der ikke var mulighed herfor, oplyser Ian Gunthel og tilføjer:

- Vores samarbejdspartnere på området, herunder anklagemyndigheden og forsvarerne, er orienteret om Kriminalforsorgens sikkerhedsprocedurer.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
112

Rocker-rapper skal optræde for de unge: Halvdelen af Løget siger nej tak

Annonce
Leder For abonnenter

Gågade-debatten: Det er da en helt sort beslutning - men vi har alle et ansvar

Debatten om det lokale handelsliv er blusset op igen. Sat i gang af, hvad der på papiret ligner en ganske lille sag. Men en sag, som emmer af symbolik. Essensen i sagen er, at kommunens tekniske udvalget har sat gang i en klapjagt på gågaden for at finde de steder, hvor butikkerne overtræder et regulativ om skærme. Kogt helt ned, handler det om, at man ikke må have skærme med levende billeder. Det er i strid med et vedtaget regulativ. Det kunne ligne en krusning på overfladen, hvis vi var i opgangstider. Men sådan er det desværre ikke. En af butiksejerne på gågaden i Vejle, folketingsmedlem Niels Flemming Hansen, Holst Sko, beskrev i avisen, at byens butiksliv er i krise. - De lokale politikere skulle meget hellere kikke på, hvad man kan gøre for at trække flere folk ned i gågaden, sagde han til avisen. Det har Niels Flemming Hansen ret i. Det virker - ovenpå black friday - som en helt sort beslutning i teknisk udvalg. I stedet for at lege regel-politi skulle man i stedet række en hånd frem og finde ud af, om man i fællesskab kunne gøre noget for at trække flere folk til bymidten. Det kunne måske ligefrem ske i samarbejde med nabo-byerne. Og udgangspunktet er nu ikke så ringe endda. Man skal passe på med at tale detailhandlen ned. Vejles butiksliv har med rette et par gange fået prisen som landets bedste. Men lige nu står handlen overalt i landet i stampe, også i Vejle. Så er priser nok så fine, men man kan ikke leve af dem. Derfor skal der gøres noget aktivt, og her er det vigtigt, at man opfatter kommunen som en samarbejdspartner, ikke en modstander. Men at det lokale handelsliv kan eksistere, er altså også dit og mit ansvar. Butikkerne er der kun hvis vi bruger dem i tilstrækkelig grad. Butikkerne ved jo for længst godt, at du allerede på forhånd har tjekket priser på nettet, og indrettet butikspriserne efter det, så tag dog den ekstra service med, som det er at handle direkte hen over en disk. Det er også en del af det at være borger i en by, at man tager aktivt del i det lokale handelsliv. Det er faktisk en ret fed fornemmelse.