Annonce
Vejle

Vejle vil gøre de unge røgfri: Voksne håndværkere står i vejen

Social- og Sundhedsskolen blev den første uddannelsesinstitution i Vejle til at indføre røgfri skoletid. Nu er tiden kommet til, at de næste skoler skal med. Arkivfoto:Yilmaz Polat
I Vejle kæmpes der stadig for, at byens uddannelsesmiljø bliver røgfrit. Men det er svært at få alle ungdomsuddannelser med - blandt andet fordi erhvervsskolerne også holder kurser for voksne håndværkere.
Annonce

Vejle: Der bliver stadig røget på Vejles ungdomsuddannelser, selv om Vejle Kommune gik i 2018 med i initiativet "Røgfri Fremtid", som Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden står bag.

Sundheds- og forebyggelsesudvalget har siden da fået løbende orienteringer om, hvor langt man er i processen. Og indtil videre kan man konstatere, at det ikke går så hurtigt som håbet.

Især ungdomsuddannelserne er længere tid om at få lavet en aftale om nul rygning end forudset.

Vejle Kommunes ambition er, at ingen børn og unge ryger i 2030, og at under fem procent af de voksne tænder en cigaret.

Formand for sundheds- og forebyggelsesudvalget Peder Hummelmose (V) så gerne, at tingene skred hurtigere frem, men er klar over, at det ikke bare sådan lige er til at få en aftale om, når skolerne ikke er kommunale.

- Det går ikke lige så hurtigt, som jeg forventede, at det ville. Det hele ligger lige nu ved, at vi har sendt en kontrakt frem, som de skal behandle i deres bestyrelser. Det er jo ikke kommunale institutioner, som vi kan bestemme over. Derfor skal det ske med et samarbejde, hvor vi skal have dem til at sige, at de gerne vil være med til det. Vi har fået rigtig mange positive tilbagemeldinger, men de er ikke færdige med at behandle dem endnu, siger Peder Hummelmose.

De, der har sværest ved at sige ja, bliver de steder, hvor der også er håndværker-efteruddannelse. Skal det også gælde dem? Det er der delte meninger om, og derfor har det været lidt svært at få igennem indtil nu, men vi arbejder med sagen.

Peder Hummelmose (V), formand for sundheds- og forebyggelsesudvalget

Håndværkere giver problemer

Flere af ungdomsuddannelser i Vejle har afdelinger andre steder i landet, blandt andet Syddansk Erhvervsskole, som har hovedafdeling i Odense. Når det er tilfældet, skal bestyrelserne på de respektive uddannelsesinstitutioner tage stilling til institutionen som helhed og ikke bare til én afdeling. Derfor kan det være sværere at få lavet en aftale.

- Nogle af dem har ledelse andre steder, og derfor skal de andre afdelinger også være med. Det, jeg hører er, at nogle uddannelsessteder har lidt større problemer med at sige ja. Nogle siger, at de gerne vil være med på et forsøg i deres Vejle-afdeling. Men de, der har sværest ved at sige ja, bliver de steder, hvor der også er håndværker-efteruddannelse. Skal det også gælde dem? Det er der delte meninger om, og derfor har det været lidt svært at få igennem indtil nu, men vi arbejder med sagen. Vi har ikke fået nej fra nogle endnu, siger Peder Hummelmose.

Sundheds- og forebyggelsesudvalget har en målsætning om, at Vejle skal være en røgfri uddannelsesby fra skoleåret 2020/2021.

Social- og Sundhedsskolen Fredericia-Vejle-Horsens indførte den 1. juli 2018 røgfri skoletid, og ifølge Peder Hummelmose har skolen nogle erfaringer, som udvalget trækker på.

- Der skal fortsat være møder om, hvordan målsætningerne skal indfries. Social- og Sundhedsskolen har tilbudt sin hjælp ud fra de erfaringer, den har gjort sig. Men det er lidt op ad bakke på nogle områder, men vi arbejder videre med det. Jo flere håndværkere, der er inde over, jo sværere er det at få accept, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Johns kæbe var blød som bølgepap efter strålebehandlinger: - Den ville smuldre væk uden tandbehandlinger

Annonce
Læserbrev

Byrådsmedlem: Derfor ønskede jeg, at Jytte Jensen-sagen skulle slutte her

Læserbrev: Vejle Byråd stemte i aftes (20. november, red.), om det ville anke byrettens afgørelse i sagen, hvor byretten har afgjort, at Vejle Kommune groft svigtede sin pligt til at varetage Jytte Jensens tarv tilbage i begyndelsen af 1980'erne. Byrådets flertal besluttede at anke sagen. Jeg var en del af mindretallet, og med dette indlæg ønsker jeg at fortælle om, hvorfor jeg stemte imod at anke sagen. Jeg synes, at byrettens afgørelse er helt klar: Der var tale om et groft svigt fra den daværende forvaltnings og politiske udvalgs side. Og jeg er sikker på, at landsretten vil komme til samme afgørelse, når den om formentlig et år eller mere er klar med sin afgørelse i sagen. Vejle Kommune er klart skyldig og må derfor stå til ansvar. Derfor ønskede jeg, at sagen skulle slutte her og give Jytte Jensen den retfærdighed og anerkendelse, som hun så ihærdigt søger og har ret til. Alle spekulationer om mulig erstatning, størrelsen heraf, hvor mange sager der herefter måtte blive rejst, om politikernes risiko for lovbrud og pålæg om bod og så videre måtte for mig komme i anden række. Jeg er oprigtigt ked af, at Jytte Jensen nu må se sagen starte forfra i landsretten.